Genel

Japon Teknoloji Devi Sony’den Elektrikli Otomobil: Sony Vision-S

No Comments

CES 2020’de tanıtımı yapılan Sony Vision S, tam bir teknoloji harikası. Sedan model ve elektrikli olan bu arabayla farklı bir kulvarda ses getiren Sony, herkesi şaşırtarak bir ilke imza attı. 33 farklı sensöre sahip olan Sony Vision-S, elektrikli otomobile de farklı bir yorum getirmektedir.

Sony Vision-S Özellikleri

  • BoschContinental, GenetexBlackBerry QNXMagna ve Nvidia gibi FİRMALARIN Sony ile işbirliğiyle ortaya çıkmış bir elektrikli araba modelidir.
  • 536 beygir gücünde ve 100 km/s hıza 4,8 saniyede çıkabiliyor .
  • CMOS fotoğraf sensörlerinin 30’dan fazlasına sahiptir.
  • LiDAR teknolojisi ve gelişmiş radar teknolojisi sayesinde dışarıdaki insanların otomobil tarafından tanınabilmesi sağlanmıştır. Bu Time of Fight (ToF) sensörleri sayesinde arabanın içindekileri tanıyan bu akıllı arabalar, araba çalınmalarına karşı muazzam bir önlem içermekte.
  • Level 2 otonom sürüş teknolojisine sahiptir.
  • Kokpitte geniş bir infotainment sistemi olan bu akıllı araç, büyük ekranlarla kaplıdır desek yalan olmaz. Hem aracın önü hem de koltukların arkası bu ekranlarla donatılmış.
  • Markanın CEO’sunun söylediği, “Vision-S tamamen yepyeni bir alt yapıya sahip.” Cümlesi akıllı arabanın geldiği noktayı göstermesi açısından önemlidir.
  • 360-degree Reality Audio” adında bir teknoloji sayesinde üstün bir ses deneyimine sahip. Bu önemli çünkü  Sony’nin amacı otomobil satmak değil otomobilin içinde yer alan Sony ürünlerini diğer otomobil firmalarına satmak. Bu yüzden iç donanıma fazlaca önem verildiğini söyleyebiliriz.

Teknolojinin Geldiği Noktada Akıllı Arabalar ve Özellikleri

Uçaklarda kullanılan “Otomatik Pilot” uygulamasının, kara taşıtlarına uygulanması fikriyle ortaya çıkan Akıllı taşıtlar, İnsan müdahalesine gerek kalmadan, bilgisayar desteği ile donatılmış arabalardır. Bu arabalar içerisindeki donanımları sayesinde bir takım yeteneklere sahip olmaktadır. Bunlardan bazıları, kişi ve cisim algılama yeteneği, kaza uyarı sistemi, hız ayar sistemi olarak örneklendirilebilir. Her geçen gün farklı özelliklerle donatılan akıllı araba teknolojileri, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla gelişim göstereceğe benziyor.

Akıllı Arabaların Özellikleri

  • Akıllı araba teknolojilerinde, GPS sistemleri, uzaktan haberleşme cihazları, ses ve görüntü aktarma sistemleri gibi donanımlarla elde edilen veriler kullanılarak, arabanın akıllı olması sağlanmaktadır.
  • Araçlardaki bu donanımlar, düzenli olarak uydulara bilgi göndererek, aracın dünya üzerindeki kesin yerinin tespit edilmesini sağlar.
  • Akıllı donanımlar vasıtasıyla, araçların birbirleriyle ve kontrol merkeziyle iletişim içinde olmaları sağlanır. Bu sistemde araçlar akıllı trafik levhaları ile iletişim kurarlar. Bu sayede de hız mesafe bilgileri, geçiş önceliği olan araçların durumları, otoyolların trafik ve yol durumları kolaylıkla tespit edilebilir.

Sürücüsüz Akıllı taşıtlarda Kullanılan Donanımlar

Radar: Görme mesafemizden uzakta bulunan hareketli veya hareketsiz nesneleri, radyo dalgaları yardımıyla tespit etmemizi veya hızını ölçebilmemizi sağlayan sistemdir.

Lidar: Işık huzmeleri göndererek, çevredeki objelerden yansımanın dönüş süresini hesaplar ve bu sayede engellere olan uzaklığı belirler.

Ultrasonik Sensör: Bir ses kaynağı ve yankıyı algılayan bir alıcı sayesinde nesnelerin algılanması ve mesafe ölçümünü sağlar. Bu hesap yapılırken sesin engele çarpıp döndüğü zaman ikiye bölünerek ses hızı ile çarpılır.

Kameralar: Araç etrafındaki ve içindeki görüntüleri araç içindeki ana bilgisayara aktarmak için kullanılır. Kızılötesi kameralar, nesnelerin sıcaklıklarını algılar.

GPS: GPS sistemi dünya etrafında dönen uydulardan aldığı sinyallerle aracın dünya üzerindeki yerini saptayan sensördür . Bu koordinatlar ile yol haritası koordinatları eşleştirilip aracın yol üzerindeki pozisyonu belirlenir.

Bilgisayar ve Yazılım: Sistemin kontrolünü sağlayan bilgisayar ve yazılımlardır. Yapay Zekâ destekli yazılımlar, sistemden gelen bilgileri değerlendirip, duruma göre aracın hareketini belirleme işlevine sahiptir.

Araç Kontrolü: Aracın direksiyonuna monte edilmiş step, servo veya hidrolik motorlar aracılığı ile aracın yönlendirilmesi gerçekleştirilir.

Ali Atalı’ya göre elektrikli ya da sürücüsüz araçlardan ziyade, günümüz teknolojisi için temel beklenti akıllı araçlardır. Teknoloji bu kadar hızlı gelişirken, elimizdeki telefonların her yıl yeni sürümü ortaya çıkarken arabaların akıllanması için geç kalındığını söyleyen Atalı, araçlardaki insan arayüz etkileşimlerinin henüz istenen düzeyde olmadığını belirtmektedir.

Buna karşın çalışmaların özellikle son beş yılda iyice hızlandığını belirten Ali Atalı,

birçok firmanın araçlarında kablosuz güncelleme özelliği sunmasının büyük bir eşik olduğunu söylemektedir. Bu güncellemeler sayesinde araçlardaki hataların giderilip yeni özellikler eklenebildiğini söyleyen Atalı, bu konuda Kaza yapan araçların yanmasına sebep olan bir hatanın Tesla güncellemesi sayesinde çözüldüğünü hatırlatarak bu gelişmenin önemini vurgulamaktadır. Sony Vision-S aracının iyi bir başlangıç olduğunu ama yeterli olmadığını dile getiren Atalı, bu konuda teknolojiye güvendiğini belirtip yakın gelecekte akıllı otomobillerin otomobilden çok daha fazlasını bize sunacağını belirtmektedir.

Asıl sorun ise Sony bu aracı üretime sokmayı istiyor mu yoksa bu, sadece konsept bir araç mı? Asıl müjdeli haber Apple’ dan bekleniyor. Apple ilk sürücüsüz elektrikli otomobil modelini Kia fabrikasında üretip 2024 itibarıyla 100 bin kadar aracı piyasaya süreceği gelen duyumlar arasındadır. Bakalım Sony Vision-S bu gelişmenin neresinde kalacak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir