Genel

Ev İçin Güneş Enerjisi Uygulamaları

No Comments

Evlerde güneş enerjisi uygulamaları hem ev ekonomisi hem de ülke ekonomisi için çok önemli yatırımlardır. Enerji insanoğlunun en büyük ihtiyacı aynı zamanda da insanlığın en büyük sorunudur. Enerji teminindeki sıkıntılar ve enerjilerin çevreye verdiği sıkıntıları yenilenebilir enerji nedir? konulu makalemizden okuyabilirsiniz. Bizim bireysel bazda enerji üretimine katkımızın nasıl olabileceğine dair yapabileceklerimiz konusunda enerji sektörünün önemli isimlerinden Ali Atalı’ya sorduk.

Ev Tipi Güneş Panelleri

Günümüzde yoğun olarak çalışılan konu olan yenilenebilir enerji kaynakları gelişen Dünya’nın en büyük umududur. Dünya sürekli güneş ışınlarına maruz kalmaktadır bu sebeple güneş enerjisi tükenmez ve devamlı bir kaynaktır. Bu kaynağın elektrik enerjisine çevrilmesine yönelik çalışmalar her geçen gün teknolojiyle birlikte zenginleşmektedir.

Güneş panelleri ismi verilen aygıtlar sayesinde güneş ışığı elektrik enerjisine dönüştürülmekte ve bu sayede de kullanacağımız elektriğe sahip olabilmekteyiz. Büyük uygulamalar için elektrik santralleri kurulurken biz de evimizde, bağımızda, bahçemizde hatta karavanımızda ev içi güneş enerjisi sistemiyle rahatlıkla kullanacağımız elektriği elde edebiliriz.

Evde Elektrik Üretimi

Güneş enerjisinden ucuz ve temiz bir şekilde evlerde faydalanabilmek için evlerin çatılarındaki boş alanların değerlendirilmesi mümkündür. Fotovoltaik panellerin montajı ile gerçekleştirilen evde elektrik üretimi sayesinde ev çatıları artık birer enerji santraline dönüşmektedir.

Bu sayede şebekeden alınacak elektrik enerjisinden tasarruf edilmekte ve hatta üretim fazlası olan elektrik, depolanıp satılabilmektedir.

Bu uygulamada önemli olan kriterler konusunda Atalı,

  • Günlük enerji tüketiminizin ne olduğu
  • Çatınızdaki panel yerleştirmeye müsait alanlar
  • Yaşadığınız bölge ve ışınım verileri

Atalı, evde elektrik sistemi kurmak için izlenecek adımları da şöyle açıklar

  • İhtiyaç duyulan elektriği sağlamak için gerekli olan panel sayısının belirlenmesi
  • Kullanıcının ekonomik durumuna göre akü seçilmesi
  • Seçilen akü özelliklerine göre akü sayısının tespit edilmesi
  • Şarj regülatörü kapasitesi bulunmalı çünkü aküyü aşırı şarjdan ve elektrik boşalmasından korumak için elektronik bir şarj regülatörü kullanılması şarttır
  • İnverterin kapasitesi hesaplandıktan sonra GPS’ deki kullanılacak temel ekipmanların temin edilmesi

Evdeki Elektrik İhtiyacımı Kaç Güneş Paneli Karşılar?

Bunun hesaplamasını güneş paneli kurulumunu yapacak firmalar yapacak olup formülü ise şöyledir:

Güneş paneli sayısı= Günlük yük (Wh) / Günışığı süresi (saat) x Tek bir panelin watt gücü (W)

Bu hesaplamayla ihtiyacınız olan elektrik bulunacak ve bu elektrik için ihtiyacınız olan panel sayısı belirlenecektir.

3.5 Kw için ortalama 14 panele ihtiyaç duyulurken bu sayı ihtiyaç duyulan enerji miktarına göre artacaktır. Yani ev için kaç panel gerekli sorusuna şöyle de cevap verebiliriz.
3,5 kW bir sistemin tüm elektrik ihtiyacı için 14 panel ; 10 kw içinse 40 panel gerekmektedir. Elbette ki bunlar ortalama rakamlardır. En doğru hesaplama uzman bir kişi tarafından yapılan hesaplama olacaktır. Bu konuda Atalı Enerji tüm soru ve ihtiyaçlarınızda yanınızda olacaktır.

Ev için Güneş Enerji Sistemleri Karlı Mı?

Günümüzde ev için güneş enerjisi uygulamaları yaklaşık 7,5 yılda kurulum masrafını çıkartacaktır. Sistemin ömrünün 25 yıl olduğu düşünülürse bu cidden karlı bir yatırım olacaktır diyen Ali Atalı uygun fiyatlı ev için güneş enerjisi uygulamaları için Atalı Enerji’ye danışılmasını tavsiye etmektedir. Ev için güneş paneli Fiyatları 2021 sorusunun cevabı için de atalıenerji.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Çatınızda Elektrik Üreterek Para Kazanmak Mümkün

2018 yılında ev çatılarında, apartman çatılarında güneş paneliyle elektrik üretimine onay verilmiştir. 12 Mayıs 2019 tarihinde ise Aylık Mahsuplaşma uygulaması getirilerek üretim fazlası elektriğin satılmasının önü açılmıştır.

Eğer evinizin çatısında en az 21 m² boş alan varsa ortalama 10 bin TL kazanabilme imkanınız vardır. Bu anlamda düşünüldüğünde evimize kuracağımız solar sistemler sayesinde hem kendi elektriğimizi üretip hem de satma imkanına sahip olacağız. Bu konu hakkında Ali Atalı, TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda “torba tasarı” olarak geçen, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaşmasını olumlu olarak değerlendirdi. Bu yasanın kişilerin elektriğini yenilenebilir enerjiden üretmesine yönelik bir teşvik olduğunu söyleyen Atalı, elektriğini üretip satanların gelir vergisi ödemek külfetinden kurtulmasını da bir şans olarak değerlendirdi.

Binama GES kurmak istiyorum. Ne yapabilirim?

  • Kişilerin elektrik dağıtım firmasına müracaat ederek bir bağlantı görüşü talep etmeleri

Bu talep için gerekli belgeler; kimlik belgesi, başvuru formu, abonelik evrakı, apartman sakinlerinin noterden alınan izni, elektrik mühendisinden alınmış tek hat şeması ve bir harita mühendisli onaylı aplikasyon krokisidir.

  • Tüketim sözleşme gücü 3 kW ve altı olanların doğrudan bağlantı görüşü (Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu) edinmesi gerekmektedir.
  • Tüketim sözleşme gücü 3 kW üzeri olanlar ise değerlendirmeye tabi tutulacaklardır.
  • Uzman bir elektrik mühendisliğinden projenin paftalarının ve proje onay belgelerinin alınması
  • TEDAŞ Bölge Müdürlüğü’ne gitmek

Bu sistem kendisini en fazla 7 yılda amorti etmektedir. Kurulum masrafları ileriki dönemde daha da azalırsa bu çok karlı bir iş olacaktır. Bu yüzden Enerji Sistemleri Karlı Mı? Sorusunun cevabı Ali Atalı’ya göre evde kendi elektriğini üretip satanlar 5 sene sonra kara geçmeye başlayacaktır.

Gelecekte fosil yakıtların ciddi sıkıntılar yaşatacağı düşünüldüğünde kendi elektriğini üretmek hem bireyleri, hem ülkenin özgürleşmesini sağlayacak hem de temiz ve sürdürülebilir çevrenin devam etmesi için imkan tanıyacaktır.

Atalı, Endüstri 4.0’ın getirisi olan ileri teknolojinin ev içi güneş enerjisi uygulamaları için de bir şans olacağını söylemektedir. Gelişen güneş enerjisi teknolojisi şuan en büyük sorunlardan olan kurulum masraflarını da düşürecektir. Özellikle sistemin ithal edilmeyip ülkemizde üretilmesi gelecek günlerde ev içi güneş enerji sistemlerinin tüm ülkeye yayılmasını sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir