Solar Akü Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Solar akü, yenilenebilir enerji sistemlerinin enerjiyi depolamasını sağlayan derin döngülü akülerdir. Fotovoltaik güneş paneli sistemlerinin önemli bir parçasıdır. Çünkü aküler olmadan elde edilen enerjinin daha sonra kullanılmak için biriktirilmesi imkansızdır. Ali Atalı’ya göre, özellikle güneşin elektrik ürettiği sistemlerde dengeli bir üretim sağlanamaz. Güneş çok olur elektrik üretilir. Ama güneş olmadığı zaman da elektrikten faydalanamazsak bu sistemlerin anlamı kalmaz. Bu sebepten solar akü, Fotovoltaik güneş enerjisi sistemlerin en olmazsa olmaz bileşenlerinden biridir. Kısacası, solar akünün temel görevi enerjinin sürdürülebilirliğini sağlamaktır.

Fotovoltaik güneş paneli sistemleri; güneş panelleri, şarj kontrol cihazları, güç elektroniği dönüştürücüleri ve enerji depolama elemanlarından oluşmaktadır. Güneş panelleri ve şarj kontrol cihazı ile ilgili bilinmeyenleri bu konudaki makalelerimizden okuyup daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Özellikle, gece veya kapalı havalarda ihtiyaç duyulan solar aküler, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo edip ihtiyaç duyulduğunda tekrar elektrik enerjisi olarak aktarabilen cihazlardır.

Standart akü gerilimi genelde 12 V’tur. Ama ara devrelerdeki kayıpları karşılamak, gerilim dengesizliklerinde yeterli miktarda kaynak yaratabilmek için 12 V’tan daha yüksek üretilmektedirler. Solar sistemlerdeki bu dengesiz üretim yüzünden doğru akü seçilmezse istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Mesela Atalı’ya göre, değişken çıkış gerilimi regüle edilmeden aküye besleme yapılırsa aşırı yüklenme olacak ve akünün ömrü azalacaktır. Bunları önlemek için şarj devreleri kullanılır. Şarj devreleri aynı zamanda akünün şarjı dolduğunda akımın kesilmesini sağlarlar. Bu iki temel özellik solar akülerin güvenli bir şekilde kullanımını sağlamaktadır. Akülerin kapasiteleri amper-saat (Ah) olarak belirtilir. Ömürlerini uzun tutmak için kapasitesi %50’nin altına indiğinde şarj edilmesi gerekir.

Solar aküler boşaltılıp yeniden yüklenecek şekilde tasarlanmıştır. Boşalma derinliğini %20 ile sınırlandırılırsa solar aküler daha uzun ömürlü olacaktır.  Akü seçerken onun kapasitesinin nasıl olması gerektiğini iyice düşünmeli, özellikle güneş almayacak gün ya da saati hesaplamak gerekmektedir. Ayrıca kullanım amacınız da solar aküleri seçerken dikkat etmeniz gereken etmenlerdendir.

Solar Akü Çeşitleri Nelerdir?

Marine Solar Aküler: Marine solar aküler, küçük sistemler için uygundur ve genellikle küçük deniz taşıtlarında kullanılırlar.

Flooded:  Marine solar akülere göre ömrü sahip daha uzun akülerdir. Şarj edilirken solunması zararlı gaz çıkardıkları için açık havada kullanılması gereken akülerdir. Eğer iç mekanda kullanılacaksa da gazları boşaltmak için bir havalandırma sisteminin kullanılması gerekmektedir.

Jel Aküler: Flooded tipi solar aküler gibi gaz çıkarmazlar. Bu nedenle bu aküler, iç mekanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Hep aynı sıcaklıkta çalışacağı için performansı daha iyi ve bakım masrafı daha azdır. En iyi solar jel akü için atalienerji.com sitesinden destek alabilirsiniz. Sitede size her türlü destek sağlanacak olup en iyi solar jel akü markası ve solar sistemde hangi akü kullanılmalı konusunda da yardımcı olunacaktır. Mesela en çok sorulan sorulardan olan 100 amper jel akü ne kadar dayanır sorusuna Ali Atalı şu cevabı vermektedir.  jel akünün çevrim ömrü 450’dir. Bu da 450 defa deşarj ve şarj olması anlamına gelmektedir. En iyi jel akü için atalı enerjiyle irtibata geçebilirsiniz.

AGM (Absorbed Glass Mat) Aküler:  Plakalar arasındaki cam vasıtasıyla eloktrolitleri tutan AGM aküler şarj olurken gaz salmazlar. Ayrıca , performansları da çok iyidir. Yapı olarak sızdırmaz jel akülere benze se de ondan daha yüksek kalitede oldukları söylenebilir. Voltajı koruyup kendiliklerinden deşarj oldukları için daha fazla tercih edilirler.

Türkiye’de 3 gün veya daha uzun süreyle arka arkaya güneş almayan yerler çok azdır hatta yoktur. 3. güne de yetecek diye fazladan akü almanın masraflı olduğunu unutmamak gerekir. Bunun yerine şebeke elektriği varsa 2 gün, yoksa 3 günlük ihtiyacını depolayacak sayıda akü kullanımı daha doğru bir seçim olacaktır.

 

 

Solar Akülerin Özellikleri Nelerdir?

  • 4 kilodan 100 kiloya kadar büyük olabilen, kullanılacağı yere göre farklılaşan bir yapıları vardır. Ne kadar solar enerji biriktirmek istediğiniz boyutu belirleyen temel faktördür.

  • 2V solar aküler depolama kapasitesi olarak en yüksektir, fakat sistem 48 volt ise daha yüksek bir verim almak da olasıdır.

  • Aküler birbirine bağlanarak yüksek kapasiteli bir akü grubu elde edilebilir. Sistemin sahip olduğu voltaj ve depolama kapasitesine bağlı olarak aküler birbirlerine seri, paralel veya her ikisinin bir kombinasyonu olarak konektörler üzerinden bağlanabilir

  • Düzenli bakımı yapıldığında kullanım ömrü 10 yılı bulabilmektedir.

Solar Akülerin Bakımı

Solar akülerin bakımı daha çok sıcaklık kontrolü üzerinedir. Ayrıca nem de solar akünün başlıca düşmanıdır. Ali Atalı bu konuda sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmış akülerin ömrü 5 sene arttığını söylemektedir.

Atalı enerji olarak da akü satımının yanında, servis ve bakım hizmetleri sunmaktayız. Bu işin içinden yetişmiş biri olarak akülerin dilinden anlıyor, ihtiyacınıza yönelik aküyü seçmenizde size yardımcı oluyoruz. Doğru akü seçimi ekonomik olarak maliyeti düşürmek demek, doğru solar akü seçimi ürettiğiniz elektriğin rahatlıkla kullanılması ve geleceğe sürdürülebilir bir çevre bırakmak demek.

Solar enerji sistemlerindeki akülerin bu sistemin bir parçası olduğunu unutmamamız gerektiğini söyleyen Ali Atalı “Gelin solar sistemlerle, dünyanın geleceğini kurtarmaya yardımcı olun “ demektedir. atalienerji.com adresini inceleyip ve hizmetlerimizle tanışmanız sizin ve insanlığın yararına olacaktır.

Müşterilerimizin en çok sorduğu sorulardan olan solar akü tavsiyesi konusunda umarım bu makalemiz size yardımcı olmuştur.

Yenilenebilir enerji kaynakları için önemli bir yere sahip olan aküleri, doğru yerden ve doğru zamanda almanız önerilir. Uygun fiyatlı solar aküler için bizimle iletişime geçin. En iyi solar akü 2021 fiyatları için bizi arayın.