Güneş Paneli Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Güneş paneli nedir? sorusundan önce güneşin önemine değinmek faydalı olacaktır. Güneş, Dünya’nın en önemli enerji kaynağıdır. Bu enerji kaynağını en verimli şekilde elektriğe dönüştüren sisteme güneş paneli denmektedir. Güneş panelleri, yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarı iletken maddelerdir. Bu yarı iletkenlik sayesinde güneş enerjisini depolayabilmekte ve sonrası için saklayabilmektedir. Güneş panelleri, güneş ışığını emen solar hücreler sayesinde enerji üretmekte sonra bunları akülere depolamakta ve inventer yardımıyla kullanılabilir elektriğe çevirmektedir. Şekilleri kare, dikdörtgen veya daire şeklinde biçimlendirilse de ne çok tercih edilen dikdörtgen güneş panelleridir.

Güneş diğer bütün kaynakların, rüzgâr, deniz dalgası, okyanusta sıcaklık farkı ve biokütle enerjileri gibi kaynakların çıkış noktasıdır. Bütün enerjilerin temelinde güneş enerjisi vardır. Bu kıymetli enerjinin, hayatın her alanında kullanılmasını sağlamak için geliştirilen sistemlerin en önemlilerinden olan güneş panelleri, gün boyunca biriktirdiği güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürerek bunu akümülatörde depolar ve elektrik ihtiyacımızı giderme hizmeti görür.

Güneş Panellerinin Gelişimi

fotovoltaik paneller, ilk ortaya çıktığı dönemlerde yani 1950’lerde %4 olan verimleri varken günümüzde artan teknoloji ile birlikte %15 civarına gelmiştir. Panellerin verimleri güneşin 1000 W/m2 enerji yaydığı bölgeye göre hesaplanmaktadır. Ama Türkiye gibi güneş ışınlarından zengin bir coğrafyada, bu rakam fazlalaşabilmektedir. Çünkü ülkemizde güneşlenme süresi kışın 5 saat, sonbaharda 7 saat ve yazın 11 saat olabilmektedir. Bu anlamda bir güneş paneli sistemi, bir evin enerji ihtiyacını karşılayacaktır. Güneş panelleri maksimum 220 Wattlık olabilmektedir. Kullanılacak alanın elektrik ihtiyacına göre, kullanılacak panel sayısı belirlenerek kurulum yapılmaktadır. Bu konuda Ali Atalı, ihtiyaç belirlenmeden yapılan güneş paneli kurulum planlamasının yanlış olduğunu söylemektedir. Aynı zamanda Atalı, panellerin kurulacağı alanın da önemine dikkat çekmektedir. Bir panelin boyu 1290 mm, eni de 990 mm’dir. Kullanılacak panel sayısı, bu açıdan da hesaplanmalıdır.

Güneş Panelleri Nasıl Yapılır?

Güneş panelleri silikon ve gümüşten yapılır ve bireysel güneş hücrelerinden oluşur. Bu hücreler pozitif ve negatif kutuplara sahiptir. Güneşten gelen fotonları emen bu hücreler, elektronları hareket ettirir ve enerji oluşumu sağlanır.

Neden Güneş Paneli Kullanmalıyız?

Bakım masraflarının az olması yani düşük maliyetli bakım

– İhtiyacın olduğu yerde üretim imkanı tanıması

– Hiçbir atık çıkmaması

– Sessiz üretim konforu

– Modüler yapı özellikleri

-Çevreye duyarlı, doğa dostu olması

-Sürdürülebilir çevreye hizmet etmesi

Güneş Panellerinin Verimini Düşüren Sebepler

  • Panelin camının kirlenmesi, kirli cam temizliğinin bakım içine dahil edilmemesi

  • Güneş ışınlarının dik açıyla gelmemesi,

  • Havanın çok sıcak ya da çok soğuk olması

1000 watt güneş paneli neleri çalıştırır?

 Kamp alanını, hobi evlerinin , tarla gibi uzun süre kalınmayan mekânların temel ihtiyaçlarını gidermek için yeterli olacaktır.

2000 Watt Güneş Paneli Neleri Çalıştırır?

  • A sınıfı bir buzdolabını 24 saat çalıştırabilir.

  • Aydınlatma olarak uzun süre kullanılabilir.

  • Televizyonu 8 saat çalıştırabilir.

  • Çamaşır makinesinin çalışmasını sağlar.

  • Su Pompasını 2 saat çalıştırmanıza imkan tanır.

  • Telefon ve laptop şarjını doldurabilir.

Güneş Paneli Çeşitleri

Güneş panellerinin hücre tiplerine göre Polikristal güneş paneller ve monokristal güneş panelleri  olmak üzere ikiye ayrılır En çok kullanılan güneş paneli polikristal güneş panelidir. Polikristal güneş panelleri, maliyet daha ucuz olup silikonun ham haliyle eritilip kare şekline dönüştürülmesiyle oluşur. Buna paralel olarak verimliliği de monokristal panele göre daha düşüktür. Monokristal olanlarsa silikon elementinin tek kristalli olanlarından üretilmektedir. Verimliliğin yüksek olması sebebiyle 2021 yılı itibarı ile dünyada ve Türkiye’de üretilen panellerin %95’i monokristal panel olarak üretilmektedir. Hücre teknolojileri ve hücre boyutlarıyla ilgili teknolojinin gelişmesi bu değişimin sebeplerindendir. Artık daha büyük hücrelere geçilmeye başlanmış böylelikle verimliliğin daha da artması hedeflenmiştir.

Neden Güneş Panelleri

Kendisi bu konuda uzman olan ve yatırımlarını bu doğrultuda yapan Ali Atalı, güneş panellerinin öneminden bahsederken bize sürdürülebilir çevrenin önemini vurgulamaktadır. Fosil yakıtların yerini almaya çok hazır olan güneş panelleri ve diğer yenilenebilir kaynaklar, çağın ve teknolojinin verdiği zararları en aza indirmekle kalmayıp dünyadaki ülkeler arasındaki dengeyi de sarsacaktır. Nitekim fosil yakıtlara sahip oldukları için gücü ellerinde barındıran ülkelerin söz hakkını ellerinden almak demek olan yenilebilir enerji kaynakları, bize bambaşka bir dünyanın kapılarını açacaktır. Güneş panelleri sayesinde de biz bireysel olarak bu sürece katkı sağlama şansına sahip olacağız. Bu konuda hepimize görev düştüğünü söyleyen Atalı, devlet politikalarının bu konudaki değişimi ve teknolojik gelişmeler sayesinde önümüzdeki yıllarda herkesin kendi elektriğini üreteceğini müjdelemektedir. Bu açıdan bakıldığında güneş panelleriyle bireysel olarak ilk adımımızı atabilir ve kendi elektriğimizi üretebiliriz.

İlerisi için teknolojik gelişmeleri yorumlayanların görüşüne göre, alternatif enerji kaynaklarının yaygın kullanımı ile daha değişik bir dünya görüşü günlük yaşamımıza hakim olacaktır. Bu açıdan şimdiden adım atmak lehimize bir hareket sayılabilir.

1 Tane Güneş Paneli Ne Kadar Elektrik Üretir?

1 saat kesintisiz güneş alan 300 w’lık bir adet  güneş paneli, 0,3 kw elektrik üretebilir. Bu, miktar aldığı güneş miktarına göre değişen bir değere sahiptir.

Bu konuda uzman görüşüne başvurduğumuz Ali Atalı, sahip olduğu atali enerji.com şirketi aracılığıyla tüm güneş panelleri ihtiyaçlarınızı gidermektedir. Ayrıca bünyesinde bulunan diğer enerji dönüşüm sistemleriyle de size her türlü hizmete hazırdır. Güneş paneli fiyatları 2021 kısa vadede düşünüldüğünde hala çok pahalı. Ama uzun vadeli hesaplamalar yapılırsa ekonomik bir çözüm sunduğu yadsınamaz. ilerleyen teknolojinin buna bir çözüm bulacağına inanmaktayız. Alüminyum folyoyla güneş paneli yapan çocuklarımızın sayısı arttıkça eminiz teknoloji de hızlanacaktır. Uygun fiyatlı güneş paneli arayışında olanlar için doğru adres olan aliatali.com adresini ziyaret etmeden güneş paneli satın almayınız. Ürünün kalitesi, garanti koşulları, ürünün verimliliği güneş panelleri sisteminde dikkat etmeniz gerekenlerdir ve aliatali.com bu anlamda sizi en doğru ürünle birleştirecektir.